Ga naar het hoofdmenu Icoon telraam
Ga naar het hoofdstuk: school
  Gewoon onderwijs / Speciaal onderwijs
Naar een gewone school gaan, terwijl je blind of slechtziend bent? Dat is tegenwoordig heel normaal. Je zult misschien extra hulpmiddelen nodig hebben, zoals een computer of een leesloep. Misschien moet je wel op een speciale plek in de klas zitten (vooraan, dicht bij het raam, of misschien juist niet).
Natuurlijk kan het gewone onderwijs ondanks die voorzieningen toch nog te moeilijk zijn. Doordat je het tempo niet kunt bijhouden bijvoorbeeld. Ook al doe je zo hard je best! Dan is het fijner om naar een speciale school te gaan.
Foto van blind meisje achter een braillecomputer 
Een foto van een landkaart dat in reliëf is gemaakt
  Gewoon onderwijs
Naar dezelfde school als al je vrienden en vriendinnen. Dat is heel belangrijk! Ook als je blind of slechtziend bent. Het kan ook, tegenwoordig. Dankzij een leraar die je extra begeleidt, en de nodige hulpmiddelen. Zo kun je prima berekeningen doen dankzij een pratende rekenmachine. En lezen doe je soms met een leesloep. Steeds meer leerlingen maken gebruik van een laptop. Ook komt er af en toe iemand langs om te vragen, hoe het met je gaat. Dit is je ambulante begeleider. Deze ambulante begeleider praat ook met je leerkracht, want hij weet ook niet altijd precies hoe hij het beste les kan geven aan jou.
Ga naar de vragen
informatie voor volwassenen
Ga naar het hoofdmenu Zo werken je ogen Ziend slechtziend blind Leven met een beperking Hulpmiddelen School Spelen Vraag het aan Buzzle Werkstuk en spreekbeurt Links