Ga naar het hoofdmenu Icoon telraam
Ga naar het hoofdstuk: school
  gewoon onderwijs / Speciaal onderwijs
Naar een gewone school gaan, terwijl je blind of slechtziend bent? Dat is tegenwoordig heel normaal. Je zult misschien extra hulpmiddelen nodig hebben, zoals een computer of een leesloep. Misschien moet je wel op een speciale plek in de klas zitten (vooraan, dicht bij het raam, of misschien juist niet).
Natuurlijk kan het gewone onderwijs ondanks die voorzieningen toch nog te moeilijk zijn. Doordat je het tempo niet kunt bijhouden bijvoorbeeld. Ook al doe je zo hard je best! Dan is het fijner om naar een speciale school te gaan.
Foto van blind meisje achter een braillecomputer 
Foto van twee jongens die aan het kleuren zijn
  Speciaal onderwijs
Op een speciale school krijgen slechtziende en blinde kinderen alle vakken van de basisschool. Blind of niet, ze leren net zo veel als ziende kinderen, alleen op een andere manier. Zo zitten er op een speciale school ongeveer zeven leerlingen in een klas. Daardoor kan de leraar aan iedere leerling de aandacht geven die hij nodig heeft. Ook staan er handige hulpmiddelen in het lokaal: loeplampen, leeslinialen, vergrootglazen en televisieloepen. Het schoolgebouw is ook anders dan anders: op sommige plekken is het donker. Ergens anders juist weer heel licht. Bij slechtziende mensen verschilt het per persoon, waar hij of zij het beste kan zien. Op de speciale school wordt daar rekening mee gehouden.
Ga naar de vragen
informatie voor volwassenen
Ga naar het hoofdmenu Zo werken je ogen Ziend slechtziend blind Leven met een beperking Hulpmiddelen School Spelen Vraag het aan Buzzle Werkstuk en spreekbeurt Links