Ga naar het hoofdmenu Icoon hand met document
Ga naar het hoofdstuk: werkstuk of spreekbeurt
  Informatieve boeken / Verhalende boeken / Nuttige adressen / Interessante websites
Afrika, ballet, kinderboeken, oorlog… er zijn miljoenen onderwerpen, waar je een werkstuk over kunt maken. Zo is er ook een heleboel te vertellen over blindheid en slechtziendheid. Dat kun je wel zien op deze website. Lijkt je dit een goed idee? Je wordt hier alvast op weg geholpen met tips voor boeken en andere sites!
Een foto van een meisje dat voor de klas staat  
Een plaatje van een wereldbol
  Spreekbeurt of werkstuk
Spreekbeurt of werkstuk over visuele beperkingen? Aan bronmateriaal geen gebrek. Ook is er op dit gebied veel zelf door de leerlingen te ontdekken. Speciale aandacht daarbij voor de beeldvorming. Ging een spreekbeurt over dit thema voorheen meestal over de blindengeleidehond of het brailleschrift, tegenwoordig zal er vooral aandacht zijn voor het gemak waarmee visueel gehandicapten deelnemen aan de maatschappij. ICT is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Voor u zaak daar bij de beoordeling en bespreking rekening mee te houden.

Het resultaat zal vooral afhangen van het bestudeerde bronnenmateriaal. Informatieve boeken als Blind zijn (Peter White) en Wat je moet weten over handicaps (Jenny Bryan) zijn (net als deze website) afgestemd op de nieuwste ontwikkelingen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de juiste beeldvorming. Ook een verhalend boek als De Blinde Koning van Herman van Campenhout, maakt de leerlingen duidelijk dat visueel gehandicapten, ondanks hun beperkingen, volwaardig meedraaien in de maatschappij.

Ga naar het hoofdmenu Zo werken je ogen Ziend slechtziend blind Leven met een beperking Hulpmiddelen School Spelen Vraag het aan Buzzle Werkstuk en spreekbeurt Links