Contact
Don van DijkDon van Dijk
Gepubliceerd op

DAISY staat voor Digital Accessible Information System

Het is een systeem van gesproken boeken. Deze gesproken boeken zijn voorzien van een indeling en structuur zodat je gemakkelijk in het gesproken boek kunt navigeren naar een gewenste plek in het boek.
Een gesproken boek in DAISY formaat kan op verschillende manieren geleverd worden:

  • Op een CD;
  • Als bestand dat je kunt downloaden ;
  • Als een stream dat je kunt afspelen vanaf het internet.

Omdat de geluidsbestanden in het MP3 formaat op de CD staan kan er wel 50 uur op één CD en is het downloaden en afspelen van internet goed mogelijk.

Beluisteren van een gesproken boek in DAISY

DAISY CD’s worden beluisterd met een Daisyspeler of met speciale afspeelsoftware op een PC. Voor het afspelen van boeken die gedownload zijn heb je ook verschillende hardware spelers, maar ook apps op mobiele apparaten.

Voorbeelden van afspeelmogelijkheden:

 1. Lex

LexIconLex

Om studieboeken in DAISY formaat te beluisteren heeft Dedicon de app LEX ontwikkeld. Deze app is gratis te gebruiken voor jongen met een leesbeperking. Meer informatie hierover op: https://educatief.dedicon.nl/lex

 2. Daisylezer

DaisyLezerIconDaisyLezer

Om leesboeken in DAISY formaat te beluisteren is er de app Daisylezer van de bibliotheekservice Passend lezen. Ook deze app voor Audiolezen, zoals zij het beluisteren van gesproken boeken noemen is gratis voor mensen met een leesbeperking. Meer informatie hierover op: https://www.passendlezen.nl

 3. Afspeel software voor de PC

Ook voor de PC zijn er verschillende software pakketten om DAISY bestanden af te spelen.

AMIS

amis-logo

Het Daisy consortium heeft afspeel software ontwikkeld dat gratis is en in veel talen is vertaald. Zie hiervoor het AMIS-bericht op eduVIP.

Easyreader

EasyReader_Logo400

Dolphin heeft ook DAISY afspeelsoftware ontwikkeld. Dit pakket wordt verkocht door de bekende resellers van Dolphin in Nederland zoals: Optelec, Irishuys en Babbage.

 4. Apps, software voor mobiele apparaten

VOD_Icon

Naast de onder punt 1 en 2 genoemde apps van Dedicon en Passend lezen zijn er ook andere Daisy afspeel apps voor mobiele apparaten. De VOD (Voice Of Daisy) is daarvan de meest bekende.

 5. Daisy afspeelapparaten

Er zijn ook hardware afspeel apparaten voor DAISY bestanden. Apparaten waarin je en DAISY CD kunt afspelen en kleinere apparaten met een geheugenkaart waarop je via een PC een DAISY boek kunt plaatsen. De kleinere apparaten zijn niet groter als een mobiele telefoon en dus goed mee te nemen.
We geven van beide soorten maar een enkel voorbeeld. Op de websites van de leveranciers vind je meer modellen en de actuele prijzen.

 

Draagbare daisyspelers

 Milestone 312, Memorecorder/daisyspeler

Milestone 312 - Draagbare Memorecorder/Daisyspeler

De Milestone 312 is een memorecorder waarmee u notities kunt opnemen. Deze recorder is uitgebreid met de mogelijkheid muziek, daisy boeken en tekst bestanden af te kunnen spelen. De Milestone 312 is een chip- en geheugenkaartsysteem met 1-knopsopname met 120 minuten opnamecapaciteit op intern geheugen. Via een SD-kaart kunt u boeken op daisy formaat beluisteren. Met 5 verschillend gevormde toetsen.

PTP 1, Plextalk Daisy spelerPTP_1_Plextalk - Draagbare Daisyspeler

De PTP1 is een draagbare Daisy speler. De informatie wordt vanaf een geheugenkaart afgespeeld in plaats van een CD. Hierdoor is de speler zeer klein. De PTP1 heeft ingebouwde spraak synthese, waarmee een tekst bestand door de PTP1 voorgelezen kan worden. De PTP1 bevat ook memo recorder functionaliteit.

Stream, Victor Reader

Stream - draagbare DaisyspelerDe Victor Stream is een draagbare daisyspeler. De informatie wordt vanaf een geheugenkaart afgespeeld in plaats van een CD. Hierdoor is de speler zeer klein. Uniek aan de Victor Stream is de ingebouwde spraak synthese, waarmee een tekst bestand door de Stream voorgelezen kan worden. De Victor Stream bevat ook memorecorder functionaliteit.

 

Grote modellen voor thuis of op school

Ptn1 Pro Daisyspeler, Plextalk

Plextalk Ptn1Pro DaisyspelerDe Plextalk PTN1 Pro is een gebruiksvriendelijke speler met geavanceerde navigatiemogelijkheden, zoals instellen van voorleessnelheid en het springen naar hoofdstukken, zinnen en springen over bepaalde tijdsduur. Daarnaast heeft dit model alle functiemogelijkheden van de PTN1. Deze speler is bij uitstek geschikt voor de veeleisende gebruiker.

Voor meer informatie van de leveranciers zie de Weblinks

 

Deel dit artikel