Contact
Marij de LangeMarij de Lange
Gepubliceerd op

Eet smakelijk!

Inleiding

De overgang van borst/flesvoeding naar lepelvoeding lijkt bij de meeste baby’s helemaal vanzelf te gaan. Voor baby’s met een visuele beperking levert deze overstap geregeld problemen op. Meestal zijn deze te voorkomen door het nemen van kleinere stappen en het bieden van meer tijd.

De eerste hapjes

De smaak, geur, temperatuur, consistentie en toedieningsvorm van flesvoeding is behoorlijk constant. Borstvoeding varieert wel enigszins in smaak, maar is ook heel voorspelbaar.

Goedziende baby’s zien in hun omgeving al snel dat er ook andere manieren zijn om voedsel naar je mond te brengen. Ze zien mensen koekjes afhappen, met een lepel eten, uit een beker drinken enzovoort.

Het ‘verrast’ hen daardoor minder als zij zelf een lepeltje aangeboden krijgen. Bovendien zien zij het lepeltje aankomen en kunnen zij zich er beter op instellen.

De overstap van borst of fles naar lepel betekent niet alleen dat de toedieningsvorm (lepeltje in plaats van borst/fles) verandert, maar vaak wordt er op dat lepeltje fruit of groente aangeboden. Dat smaakt anders, ruikt anders, is niet warm en is dikker dan melk. Bovendien moet de baby nu afhappen in plaats van zuigen, dus hij moet ook een voor hem nieuwe techniek aanleren.

Voor veel visueel beperkte baby’s is dat teveel verandering ineens en kan de eerste lepelvoeding een negatieve ervaring worden.

Hoe stimuleer je het eten van je kindje?

Met de volgende do’s en don’ts maak je de overstap naar het lepeltje voor een visueel beperkte baby gemakkelijker:

 • Bij alles wat je doet, is het tempo doorslaggevend. Geef hem ruim de tijd om het lepeltje en alle andere veranderingen te verkennen.
 • Maak van het eten een voorspelbaar ritueel door een vaste opvolging van handelingen. Door steeds hetzelfde te doen in eenzelfde volgorde, kan hij op den duur de eetactiviteit herkennen. Ook een vast liedje kan daarbij helpen!
 • Kies een klein, smal, ondiep lepeltje van zacht plastic (of siliconen). Gebruik steeds hetzelfde lepeltje.

  Drie plastic lepeltjes
  Ondiep lepeltje van zacht plastic
 • Laat hem als hij een maand of drie oud is, af en toe sabbelen op het lege lepeltje of met een paar druppeltjes borst/flesvoeding er op.
 • Meng vanaf vier maanden een klein beetje warme borst/flesvoeding met wat babypap (bijvoorbeeld Bambix 4 maanden) tot ongeveer vladikte.
 • Geef na ongeveer een week de pap op kamertemperatuur.

De baby is met ruim vier maanden dus al gewend aan het lepeltje, aan een dikkere consistentie, aan een wat andere smaak en een lagere temperatuur.

 • Met ongeveer vijf maanden kun je dan beginnen met het aanbieden van een kleine hoeveelheid fruit of groente op het lepeltje. Bied het aan op kamertemperatuur en doe maar een heel klein beetje op de punt van de lepel. Het gaat om de positieve ervaring en niet om het binnenkrijgen van een grote hoeveelheid.
 • Laat hem ruiken wat er op de lepel zit. Als hij naar de lepel grijpt, laat hem het dan ook voelen.
 • Bied de eerste keren steeds dezelfde smaak fruit of groente aan. Geef hem de kans om er aan te wennen.
 • Als je na één of twee weken een andere smaak aan gaat bieden, geef hem dan weer extra tijd om er aan te wennen.
 • Bied van een nieuwe smaak altijd eerst een zeer kleine hoeveelheid aan op zijn lippen. Geef nooit meteen een volle schep in zijn mond.

Als de baby geen of nauwelijks problemen heeft met het wennen aan nieuw voedsel, kunnen de stappen versneld worden doorlopen of kunnen er zelfs stappen worden overgeslagen.

Als de baby heel veel moeite heeft met de overstap, kun je juist meer tijd geven.

Als het, ondanks deze stappen, na een paar weken niet lukt om de baby met plezier van een lepeltje te laten happen, neem dan contact op met een gespecialiseerd (preverbaal) logopedist met ervaring met visueel beperkte baby’s.

 

Auteur: Marij de Lange, preverbaal logopedist bij Koninklijke Visio, 27-01-2018

 

Deel dit artikel