Contact
Bob SminkBob Smink
Gepubliceerd op

Als scholen kiezen voor de nieuwe digitale adaptieve Eindtoets Cito:

Voor cluster 1 leerlingen is deze digitale adaptieve versie van de eindtoets groep 8 nauwelijks toegankelijk. De toets wordt namelijk afgenomen in Facet. Dit is een beschermde digitale leeromgeving waarbij vergrotings- en spraaksoftware niet werken.

Voor leerlingen die alleen afhankelijk zijn van vergroting is een loep voor het vergroten van teksten en afbeeldingen aanwezig. Ook kan gebruik worden gemaakt van auditieve ondersteuning.
Dit is voor de meeste leerlingen niet bruikbaar.

Sommige visueel beperkte leerlingen zullen zonder aanpassingen wél de digitale toets kunnen maken of met behulp van een groter beeldscherm. Dit moet wel met de leerling uitgeprobeerd worden.

Advies:

Om te kijken of een leerling de Eindtoets in Facet wél mee kan doen, kan er hier geoefend worden.

Kan dit niet:
Dan raden wij aan om de leerlingen met een visuele beperking, die afhankelijk zijn van vergroting en/of spraak, gebruik te laten maken van de bestaande aangepaste versies die besteld moeten worden via Portal Centrale Eindtoets PO

Bij de Centrale Eindtoets worden de volgende aangepaste versies voor leerlingen met speciale ondersteuningsbehoeften aangeboden:

  1. Audioversie op WAV formaat.
  2. Gesproken versie op daisy-cd
  3. Spraaksynthese-versie, een PDF op CD geschikt voor vergroting en de meeste spraaksynthese-software. Deze is gelijk aan de originele papieren versie. Kan digitaal gemaakt worden of bv. op A3 geprint worden.
  4. Versie slechtziende PDF op CD, waarbij de opgaven duidelijk gemarkeerd zijn, overbodige plaatjes/tekeningen zijn weggelaten en anderen juist duidelijker zijn gemaakt en aanpassingen aan de lay-out zijn gemaakt.
    Kan digitaal gemaakt worden of bv. op A3 geprint worden.
  5. Zwart-witversie wereldoriëntatie t.b.v. kleurenblinden.
  6. Brailleversie voor braille afhankelijke leerlingen

De meeste van onze slechtziende leerlingen zullen werken met optie 4.

De Centrale Eindtoets is in kleur, in één kolom en in lettergrootte 12. Lettergrootte 12 is de internationale standaard voor teksten die geschikt zijn voor mensen met dyslexie.
De school heeft daarnaast de mogelijkheid om rekening te houden met de speciale behoefte van een leerling, bijvoorbeeld door tijdverlenging te geven.
De beslissing of een leerling gebruik mag maken van een aangepaste afnamevorm is aan de (directeur van de) school.
Wanneer het geboden aanbod niet passend is voor een leerling kan de school contact opnemen met het CvTE om te overleggen over een passende ondersteuning. Mail daarvoor naar info@centraleeindtoetspo.nl.

Deel dit artikel