Contact
Irma Uijen de KleijnIrma Uijen de Kleijn
Gepubliceerd op

Een website voor ouders

Wanneer blijkt dat uw kind een ernstige visuele beperking heeft of blind is, kunnen er veel vragen ontstaan. Bijvoorbeeld:

  • Kan een blind kind leren kruipen?
  • Kan hij leren lezen (en hoe dan?)
  • Naar welke school kan mijn kind?
  • Wat kan ik, als ouder, doen om de ontwikkeling van mijn kind te stimuleren?
  • Kan mijn kind later zelfstandig gaan wonen?

Volledige blindheid is zeldzaam. Vaak is er in de omgeving niemand met een vergelijkbare beperking die antwoord kan geven op uw vragen.  Deze website is ontwikkeld om informatie beschikbaar en toegankelijk te maken voor ouders.

Koninklijke Visio en Bartiméus, expertisecentra voor mensen met een visuele beperking, zijn verantwoordelijk voor de inhoud. Bartiméus en Koninklijke Visio begeleiden kinderen met een ernstige visuele beperking en hun ouders (www.visio.org; www.bartimeus.nl).

Wat kunt u vinden op de themapagina?

Er is een beschrijving van de ontwikkelingsgebieden. Daarnaast is er informatie over hulpmiddelen, dagopvang, onderwijs en vrijetijdsbesteding. De mogelijkheden van de expertise centra worden toegelicht.  Er is een agenda met activiteiten voor ouder en kind. Er zijn verwijzingen naar inspiratiebronnen zoals websites en sociale media.

De themapagina is geen boekwerk. Dus u kunt eruit halen wat voor u relevant is. Dit zal per situatie en levensfase van uw kind anders zijn. Als informatie voor u onduidelijk is, schroom dan niet om het met uw begeleider te bespreken.

Schrijfwijze

We gebruiken de mannelijke vorm voor kinderen en ouders. Vanzelfsprekend kan er overal waar hij staat, ook zij gelezen worden. We schrijven “ouders” wanneer we ouders en verzorgers bedoelen.

Met de term “blinde kinderen”, bedoelen we kinderen met een zeer ernstige visuele beperking. Zij kunnen het zien nauwelijks benutten in het dagelijkse leven en zijn voornamelijk aangewezen op de overige zintuigen. Sommige kinderen beschikken nog over enig gezichtsvermogen, waarmee zij bijvoorbeeld licht/donker, bewegingen of kleur kunnen waarnemen.

Inspiratie

Dik, M. (2005). Baby’s en peuters met visueel functieverlies. Handboek voor ouders van jonge blinde en slechtziende kinderen. Eemnes: Robert Weijdert.

www.rnib.org.uk Royal National Institute of blind People

www.oogvereniging.nl

 

Auteur: Irma Uijen de Kleijn, orthopedagoog Visio, Januari 2018

 

Deel dit artikel