Contact
Marloes van OortMarloes van Oort
Gepubliceerd op

Gezelschapsspelen voor blinde kinderen

Een gezelschapsspel spelen met blinde en ziende kinderen kan lastig zijn. Bestaande spelen gebruiken vaak visuele informatie. Daardoor mist een blind kind belangrijke elementen. Er zijn aangepaste spelen te koop. Maar in de gewone speelgoedwinkel zijn ook geschikte spelen te vinden. Of spelen die met kleine aanpassingen bruikbaar zijn.

Lego of duplo

Spel met lego- of duploblokken: gooi een dobbelsteen, neem dat aantal blokjes dat je hebt gegooid en maak een rij. Spreek af na hoeveel tijd, of hoeveel keer gooien, je gaat vergelijken wie de langste rij heeft. Meet met een touw of meetlint. Variant: toren maken, die makkelijker te vergelijken is.

Uno

Figuurtjes voelbaar maken.

Kwartetspelen

Aanpassen met tastbare vormpjes op de kaarten. Zet de kaarten zonodig in een borstel of kaartenhouder.

Yahtzee

Yahtzee is goed te spelen met vijf voelbare dobbelstenen op een dienblad of zoiets. Een ondergrond met rand voorkomt dat de dobbelstenen wegrollen.

Bingo

Maak één of enkele bingokaarten in braille. Telkens dezelfde kaart geeft als voordeel dat er gemakkelijker overzicht en oriëntatie is. Ook zijn er aangepaste kaarten te koop.

Ganzenbord

Met lijm of markeerpasta zijn lijnen van bijvoorbeeld Ganzenbord voelbaar te maken. Vorm rechte lijnen (van vakje naar vakje) met luciferhoutjes of rietjes.

Twister

De gekleurde cirkels en de draaischijf tastbaar maken.

Vier op een rij

Een gaatje boren in één kleur schijven, zodat de verschillende kleuren voelbaar zijn. Kan ook door op één kleur iets te plakken.

Tic Tac Boem

Een toegankelijk spel, want er is geen speelbord nodig.

Krokodil met kiespijn

Krokodil met kiespijn“Krokodil met kiespijn”, waarbij de bek van de krokodil dicht kan klappen tijdens het trekken van zijn tanden, is leuk om samen te spelen. Met een paar kleine aanpassingen geldt dit ook voor “Holle bolle big”. Een spel waarbij het speelgoedvarken volgepropt moet worden met hamburgers tot zijn buik begint te zwellen en openscheurt.

Andere spellen zijn “Vangbal met klittenband of zuignappen” en overgooien of rollen met een bal met een belletje erin (rinkelbal).

Paniek op het ijs

Paniek op het ijsDit spel is geschikt voor blinde en ziende kinderen.

Reliëftekenborden

Hierbij wordt speciaal papier op een ondergrond gelegd. Door er krachtig met een pen overheen te gaan, wordt het getekende voelbaar. Via de website  www.worldwidevision.nl of www.tactileview.com te bestellen. Tekenborden bevorderen de fijne motoriek en de fantasie. Op de basisschool leren blinde kinderen hiermee voelbare lijnen en grafieken tekenen. De website www.tactileview.com biedt de mogelijkheid afbeeldingen op een brailleprinter om te zetten in reliëf. Overleg met de begeleider van uw kind of de tekeningen geschikt zijn.Reliëftekenbord

En verder:

Aangepaste spelletjes die u kunt kopen, zijn Mens erger je niet, Drie op een rij, Bingokaarten, damspel, Deurtje open-Deurtje dicht, domino, speelkaarten, scrabble en voelbare dobbelstenen. Zie: www.worldwidevision.nl

Samengesteld en ontwikkeld door medewerkers van Bartiméus en Visio, 2018

 

Deel dit artikel