Contact
Joost VeekenJoost Veeken
Gepubliceerd op

Herbi HocusFocus

De applicatie waarvan de naam klinkt als een toverspreuk, maar wat is Herbi HocusFocus? Wat doet het en voor wie is het een aanbeveling?

Wat is Herbi Hocus Focus?

Herbi HocusFocus is een applicatie die gratis kan worden gedownload vanuit de Microsoft Store. De Microsoft Store staat standaard op computers waarop Windows 10 is geïnstalleerd. Herbi HocusFocus maakt het voor sommige gebruikers makkelijker om de computer te bedienen, dit doet de applicatie door visueel aan de gebruiker te laten zien waar de ‘focus’ van de computer is. Het programma helpt de gebruiker om visueel te laten zien waar de aandacht van de computer is. Dit doet het programma door een een ‘caret’ tekenen. Een caret is een visuele indicator die de tekstcursor markeert tijdens het werken in bijvoorbeeld Microsoft Word documenten. De allerlaatste toevoeging aan Herbi HocusFocus is een lijnmarkings optie die lijnen tekent onder regels tekst waar de focus zich op dat moment bevindt.

 

Een voorbeeld van Herbi’s lijnmarkering en de ‘caret’:

Herbi HocusFocus kan na installatie worden aangezet door de klikken op het icoontje van de applicatie en het is ook mogelijk om de applicatie automatisch te laten opstarten bij het starten van de computer. Dit kan worden gedaan door een snelkoppeling van Herbi HocusFocus in de opstartmap van Windows te zetten.

Herbi HocusFocus biedt veel aanpassingsmogelijkheden qua kleuren, lijndiktes, marges, transparantie van de tekstcursor en sneltoetsen om de tekst cursor aan of uit te zetten. Herbi HocusFocus kan ook uitspreken waar de toetsenbord focus is, deze functie praat helaas momenteel alleen Engels.

 

Een voorbeeld van de Focusmarkering van Herbi HocusFocus en van het menu van Herbi HocusFocus:

uitleg dialoogvenster Herbi HocusFocus

 

 

Het is mogelijk om Herbi HocusFocus zonder muis in te stellen, je kunt met de gebruikelijke (shift)tab toets door de verschillende opties gaan en je keuze met behulp van de spatiebalk (vinkjes) of entertoets bevestigen. De mogelijkheid bestaat om de cursor en markeringslijn geheel naar eigen wensen in te stellen. Kleur, grootte, marge en transparantie kunnen bijvoorbeeld worden ingesteld.

Wie kan er baat bij hebben om Herbi HocusFocus te gebruiken?

Herbi HocusFocus biedt een helpende hand aan mensen die problemen ondervinden bij het bedienen van de computer omdat zij het lastig vinden om te zien waar de aandacht van de computer op is gericht. Daarnaast biedt het een helpende hand aan mensen die zich niet goed kunnen focusseren op de huidige tekstregel bij het lezen van een grotere tekst.

Herbi HocusFocus kan er zodoende voor zorgen dat een tekst makkelijker te lezen is of het vinden van de juiste map beter gaat. De applicatie biedt veel mogelijkheden en het is een aanrader om Herbi HocusFocus eens uit te proberen.

Groepen die baat hebben bij het gebruik van Herbi HocusFocus:

  • Mensen met een visuele beperking
  • Mensen met aangeboren of verworven hersenletsel/klachten
  • Mensen die moeite ondervinden met lezen van teksten door de stoornissen zoals dyslexie

Welke mogelijke verbeteringen zijn aangedragen aan de ontwikkelaar?

Herbi HocusFocus biedt veel, maar is nog niet perfect. Wij zien voor Herbi HocusFocus mogelijkheden om nog beter te worden. Aan de ontwikkelaar is gevraagd of het mogelijk is om een vergrootte gekleurde muisaanwijzer toe te voegen aan de mogelijke opties die Herbi HocusFocus biedt. Daarnaast werkt de ontwikkelaar eraan om het menu en de spreektaal van Herbi HocusFocus weer Nederlands te maken. Als laatste is de ontwikkelaar op de hoogte van het niet goed meelopen van de focus in het Windows 10 menu.

 

 

 

 

Deel dit artikel