Contact
Vincent van der DoesVincent van der Does
Gepubliceerd op

iPad top 10 voor het basisonderwijs

Goed Snel Rekenen – dat wil iedereen toch?

Trainen of onderhouden van de basisbewerkingen van het rekenen. Optel- en aftreksommen tot 100, tafels en deeltafels tot en met 10. Oefenen kan zonder tijdslimiet maar doel is uiteraard zo snel mogelijk te hoofdrekenen. De duidelijke knoppen en weergave van som en in te voeren cijfers maken deze rekenapp goed geschikt voor slechtziende kinderen. Werkt helaas niet goed met VoiceOver.
Ga naar de app Goed Snel Rekenen in iTunes.

Brikki – lees en maak je eigen verhaaltjes

Leeuwtje Brikki heeft zijn eigen app met verhaaltjes. Elk plaatje vertelt een nieuw verhaal dat je kunt laten voorlezen door de app. Bovendien kun je ook zelf een Brikki verhaaltje maken. De app werkt met duidelijke vormen en contrasten en grote knoppen. Brikki werkt helaas niet goed met VoiceOver.
Ga naar de app Brikki in iTunes.

Omnidu

Een onuitputtelijke bibliotheek met gratis oefeningen. Met name voor cognitief laag functionerende leerlingen in het speciaal onderwijs . Maar ook zeer geschikt voor leerlingen in de onderbouw in het primair onderwijs. Vooral bij het aanvankelijk lezen en thematisch gericht onderwijs. Leerkrachten kunnen makkelijk zelf op maat gesneden pakketjes leerstof maken. De vormgeving is eenvoudig. De app werkt niet met VoiceOver.
Ga naar de app Omnidu in iTunes.

MyScript – Handschrift calculator

Reken sommen uit door ze op te schrijven! Schrijf met je vinger op het iPad scherm de som en deze app rekent het antwoord direct voor je uit. De som en het antwoord verschijnen na het schrijven in grote cijfers op het scherm. De basis versie is gratis en zal voor de meeste doeleinden voldoen. De app werkt niet met VoiceOver.
Ga naar de app MyScript in iTunes.

Koekoek TV – veilig video kijken

Deze app is speciaal bedoeld voor kinderen tussen de 3 en de 7 jaar. De app bevat vooraf geselecteerde YouTube filmpjes. Hierdoor hoeft u niet meer bang te zijn dat kinderen op YouTube zitten en ongeschikte filmpjes voorgeschoteld krijgen. Ook komt er geen reclame voorbij. De app is na installatie tijdelijk gratis te gebruiken. Hierna moet voor een klein bedrag kijkdagen bijgekocht worden. Werkt helaas niet met VoiceOver samen.
Ga naar Koekoek TV in iTunes.

Letterschool – Ontluikende geletterdheid

Met LetterSchool ontdekken kinderen zelf hoe je letters en cijfers schrijft. Als het nodig is, worden ze daarbij geholpen met subtiele visuele en auditieve feedback. Zo ontrafelen jonge spelers in alle vrijheid het mysterie van het handschrift. LetterSchool blinkt uit in eenvoud en duidelijkheid. Het volledige scherm wordt gebruikt om een letter op te ‘schrijven’. Dit maakt de app goed geschikt voor slechtziende kinderen. De grappige hints, verrassende geluidseffecten en prachtige animaties maken dat het kind lang interesse in de app blijft houden. De app werkt niet met VoiceOver.
Ga naar de app Letterschoop in iTunes.

Quento – puzzelen met cijfers

Leuk rekenspel voor de hogere groepen. Het antwoord staat er al maar welke som hoort erbij? Veeg met je vinger over de cijfers en de plus en/of min tekens die samen het antwoord vormen. De vormgeving is zeer duidelijk door de zwart met witte vakken en cijfers op het spelbord. Quento kan ook goed in combinatie met de Zoom functie van de iPad gespeeld worden en werkt samen met VoiceOver.
Ga naar de app Quento in iTunes.

Little Digits – Vingertellen

Heeft je kleuter interesse in cijfers en getallen? Grote kans dat hij of zij zal smullen van deze app. Oefen de cijfers tot 10 door je vingertoppen op het scherm te plaatsen. Elk cijfer verschijnt als een gek monster en wordt ondersteund met spraak. Deze audio kun je zelf in de app met je eigen stem opnemen waardoor de app nog persoonlijker wordt. Ken je alle cijfers? Dan kun je ook nog min of plus sommen in deze app maken. Het antwoord geef je weer in door het juiste aantal vingers op het scherm te leggen. Kost 3,99. Knoppen werken helaas niet met VoiceOver maar omdat de cijfers en sommen wel worden voorgelezen kan een blind kindje, met een beetje hulp, wel zelfstandig de sommen maken.
Ga naar de app Little Digits in iTunes.

Schooltv

Bekijk educatieve clips en volledige programma’s van de publieke omroep zoals Het Klokhuis, Koekeloere, Sesamstraat en het Zapp Weekjournaal. Zoeken doe je op leeftijd, categorie of programma.  De app is gratis en werkt prima met VoiceOver al zijn enkele knoppen wel Engels gelabeld.
Ga naar de app Schooltv in iTunes.

1-100 : Getallen van 1 tot 100 oefenen

Tot 10 tellen lukt de meeste kinderen al snel maar hoe gaat daarna én hoe schrijf je die getallen? Met deze app krijgt het kind inzicht in de getallenrij, hoort het hoe je getallen schrijft en kan het kind oefenen door het juiste getal te kiezen bij het getal dat het kind hoort. Dit kan op 5 verschillende niveau’s. De app oogt gedateerd en daardoor zal het gebruik van deze app voor het kind meer als leren dan als spelen aanvoelen. Werkt op een enkele uitzondering na goed met VoiceOver.
Ga naar de app 1-100 in iTunes.

Apps die ook handig zijn:

Daisylezer – Gesproken boeken

Download en lees de gesproken Daisy boeken van Bibliotheekservice Passend Lezen op je iPhone of iPad. Grote, duidelijke knoppen en goed te bedienen met VoiceOver. Naast boeken kun je ook tijdschriften en kranten in deze gratis app beluisteren. Wel eerst aanmelden bij Passend Lezen.
Ga naar de app Daisylezer in iTunes.

Lex – Gesproken studieboeken

Voor een gesproken versie van je schoolboeken kun je de Lex app op je iPad zetten.
Ga naar de app Lex in iTunes.

 

Deel dit artikel