Contact
Marc StoversMarc Stovers
Gepubliceerd op

Wat is Seeing Ai?

Seeing Ai is een app voor iPhone / iPad en is door Microsoft ontwikkeld. De app kent meerdere voorzieningen voor slechtziende en blinde mensen om met behulp van de camera teksten te scannen en te laten voorlezen. Daarnaast kent de app nog andere herkenningsfuncties zoals geld, kleuren, hoeveelheid licht of product (streepjescode) herkenning.

Deze handleiding geeft aan hoe je de app kunt gebruiken om snel teksten of documenten te scannen en te laten voorlezen. Ook de lichtdetector wordt beschreven. De handleiding gaat uit van gebruik met VoiceOver, maar is ook goed te volgen als je geen VoiceOver gebruikt.

Downloaden

De app is te downloaden in de App Store.

Download link: https://itunes.apple.com/nl/app/seeing-ai/id999062298?mt=8

De app is gemaakt voor de iPhone maar is ook op de iPad te gebruiken. Merk op dat niet alle iPads van een flitser zijn voorzien. De app werkt dan alleen goed bij voldoende omgevingslicht. Heb je wel een flitser, dan wordt deze ingeschakeld als er weinig omgevingslicht is.

De app de eerste keer starten

 1. Eerst vraagt de app in een melding toestemming om de Camera te gebruiken.
 2. Veeg naar de OK knop en activeer deze.
 3. Er verschijnt nu een aantal schermen met uitleg. Je kunt deze lezen door de Next knop te activeren, of Skip activeren om de uitleg over te slaan.
 4. In het volgende scherm dubbeltik op Accept terms of Use.
 5. Activeer daarna Get Started.
 6. In het volgende scherm kies je de Back knop. Het hoofdscherm verschijnt.

Het hoofdscherm

 1. In het hoofdscherm staat de focus op de Menu-knop linksboven.
 2. Veeg naar rechts. Je hoort ‘Quick help-knop’.
 3. Veeg naar rechts. Je hoort ‘Pauze announcements-knop’. Hier gaan we niets mee doen.
 4. Veeg naar rechts. Je hoort Channel. Hier kun je door omlaag te vegen kiezen welke functie van de app je wilt gebruiken. Als je voor het eerst een functie activeert, verschijnt eerst een scherm met uitleg. In dat geval kun je met de Back knop terug naar het hoofdscherm en gaan scannen.

Korte teksten scannen met de Short tekst modus

Bij het eerste gebruik van de app start je normaliter in de eerste functie, de ‘Short tekst’-modus. Deze modus is vooral handig voor het scannen en laten voorlezen van korte stukjes tekst.

 1. Start de app. Je hoort “menu”. Veeg naar rechts tot je Channel, Short tekst” hoort.
 2. Hoor je na Channel iets anders, veeg dan omlaag tot je Short tekst hebt geselecteerd.
 3. Richt nu de camera op de tekst. Zodra de app tekst herkent zal hij meteen gaan voorlezen. Tik op het scherm om te stoppen met voorlezen en opnieuw naar tekst te laten zoeken. Dit is handig als je bijvoorbeeld maar de helft van de zin in beeld bleek te hebben.

Documenten voorlezen met de Documenten modus

Deze modus is bedoeld om een hele pagina van een papieren document te lezen.

 1. Start de app. Je hoort “menu”. Veeg naar rechts tot je Channel, Short tekst” hoort.
 2. Veeg nu met één vinger omhoog om de Document modus te kiezen. Bij de eerste keer verschijnt een scherm met uitleg, activeer de terug knop om terug te gaan.
 3. Als je het richten van de camera lastig vindt kun je de volgende werkwijze hanteren. Leg je document op een leeg stuk van de tafel. Leg nu je iPhone nu bovenop het document dat je wilt lezen, met de camera precies in het midden. Als het document dwars ligt, leg dan ook je iPhone dwars. Houd er rekening mee dat de camera zich in de hoek van je iPhone bevindt. Til nu langzaam de telefoon omhoog.
 4. De telefoon gaat op een gegeven moment spreken in het Engels, en zegt bijvoorbeeld ‘no edges visible’. Beweeg in dat geval de camera dan verder omhoog.
 5. Dan zal de telefoon eventueel nog melden in het Engels dat een specifieke zijde of hoek nog niet zichtbaar is. Beweeg de camera dan een beetje de richting op die wordt aangegeven. Mogelijk moet je de iPhone nog wat verder optillen.
 6. Zodra alle zijden in beeld staan zegt de telefoon ‘hold steady’. Houd de camera stil en wacht Daarna hoor je de camera de foto nemen.
 7. In het vervolgscherm staat de herkende tekst. Je hoort ‘Back-knop’.
 8. Veeg een paar keer naar rechts. Je hoort nu de eerste regel van de gescande tekst.
 9. Veeg met twee vingers omlaag om het voorlezen met VoiceOver te starten.
 10. Tik op het scherm met twee vingers om te pauzeren of weer te hervatten. Veeg naar links of rechts om een stukje terug of verder te lezen.
 11. Ben je klaar, activeer de ‘Back-knop’ linksboven. Je keert terug in het hoofdscherm.
 12. Ben je klaar met de app? Druk op Home om terug te gaan naar het beginscherm van je iPhone.

Lichtdetector

Seeing Ai is voorzien van een lichtdetector. Deze speelt een toon. Hoe hoger de toon, hoe meer licht er in de camera valt.

 1. Start de app. Je hoort “menu”. Veeg naar rechts tot je Channel, Short tekst” hoort.
 2. Veeg nu met één vinger omhoog totdat je bij optie “Light” komt. Dit is de laatste optie. Mogelijk moet je, als je de andere opties langs gaat, eerst de Back knop activeren om weer verder te kunnen.
 3. Richt de camera op een lichtbron en hoor hoe de lage toon verandert in een hoge toon.

 

Deel dit artikel