Contact
Don van DijkDon van Dijk
Gepubliceerd op

Tips bij uitleg van structuurformules

Er zijn verschillende methoden om structuurformules uit te leggen aan iemand met een visuele beperking.

Molecuulbouwdozen

De meest voor de hand liggende methode is uitleg aan de hand van materialen die zijn opgenomen in een molecuulbouwdoos. Meestal zijn dit soort bouwdozen aanwezig in het scheikunde lokaal. Je kunt voor de verschillende atomen verschillende groottes  gebruiken. Molecuulbouwdozen zijn verkrijgbaar bij de bekende leveranciers zoals Eurofysica.

Een goedkoper alternatief is om kleibolletjes en luciferstokjes te gebruiken.

 

Molecuulstructuren in het platte vlak

Maak gebruik van wikki stix in combinatie met de zogenaamde vlooienspel-fiches, knopen en flessedoppen.

 

Uitleg via de website van Goede kennis

Op de website Goede kennis is een alternatieve manier beschreven hoe je scheikundige structuurformules uit kan leggen aan iemand met een visuele beperking?

Op de website worden vijftig basis-structuurformules op een toegankelijke manier aangeboden. Je kan met behulp van een toetsenbord door de formules heen wandelen. Als blinde leerling kun je de opbouw vervolgens stap voor stap lezen met behulp van een brailleleesregel of laten voorlezen. Er wordt duidelijk een beeld gegeven uit welke atomen een molecuul is opgebouwd en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Als docent of begeleider kun je meekijken en krijg je een beeld waar je je bevindt in het molecuul.

Er is van deze vijftig basis-structuurformules een tekeningenband beschikbaar waarin de structuurformules uitgetekend staan en voelbaar zijn gemaakt. De tekeningenband is te bestellen op educatief.dedicon.nl.

Onderdelen die worden behandeld:

HAVO/VWO:

 1. Alkanen
 2. Halogeenalkanen, alkenen en alcoholen
 3. Alkaanaminen, alkaanzuren
 4. Ester en amide
 5. Chemie van het leven
  1. Eiwitten: Aminozuur met zijgroep
  2. Koolhydraten (Monosacharide, Disacharide, Polysacharide)

VWO:

 1. Alkynen, cycloalkanen en benzeenderivaten
 2. Alkanalen, alkanonen, alkoxyalkanen en alkylalkanoaten

Verder zijn er 10 extra opdrachten opgenomen waarmee de leerling de juiste IUPAC benaming die bij een structuurformule hoort kan oefenen.

 

Deel dit artikel