Contact
Henk SnetselaarHenk Snetselaar
Gepubliceerd op

Vrij lezen slechtziende leerlingen

Op veel scholen wordt gewerkt met het concept “altijd een boek bij je hebben”. Zo kan een vakdocent aan het einde van een les verwijzen naar het leesboek. Ook kan op deze manier een tussenuur praktisch en nuttig ingevuld worden.

Bij Bartiméus geven wij de voorkeur aan lezen van tekst op papier boven luisteren naar teksten. Veel tekstuitingen om ons heen zijn verborgen voor braillelezers. Het is daarom belangrijk hen te laten lezen via braille zodat bewust wordt gewerkt aan het taalbeeld. Voor de grammatica en spelling van een taal is het essentieel dat geleerd wordt hoe die taal wordt geschreven.

Bijna alle titels van boeken zijn verkrijgbaar in braille bij loket Passend Lezen.

De leerling kan zich aanmelden op de website www.passendlezen.nl en krijgt dan een account waarmee de leerling op de site kan inloggen en boeken bestellen.

Deze kunnen in verschillende vormen geleverd worden: in braille en in luisterversie.

De Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden is een zelfstandige en gespecialiseerde bibliotheek die – als enige in Nederland – vanuit een christelijke levensbeschouwing lectuur in passende leesvormen beschikbaar stelt voor mensen met een leesbeperking. Op de website www.cbb.nl is hierover meer informatie te vinden.

Helaas zijn er weinig boeken te vinden die gelezen kunnen worden op de computer met de brailleleesregel. Er bestaan mogelijkheden om een ePub bestand om te zetten in een Word bestand. Zo kunnen brailleleerlingen lezen op de computer of laptop die gekoppeld is aan een braille leesregel.

Het kan voorkomen dat braille lezers een boek willen lezen dat nergens in de juiste format te vinden is. De vereniging onbeperkt lezen kan dan misschien helpen bij het vinden van leesmateriaal in braille, gesproken of andere vorm. De vereniging stimuleert dat er meer materiaal in een toegankelijke leesvorm beschikbaar komt. Bijvoorbeeld door te lobbyen bij overheid en bedrijven. Op de website www.onbeperkt.nl lezen is hierover meer informatie te vinden.

Deel dit artikel